Selecteer een pagina

Je herkent het vast. Je kiest een recept uit je favoriete kookboek, de Allerhande of van een populair foodblog. Fanatiek ga je aan de slag en na een uur zwoegen en zweten belandt het gerecht op je bord. Goed smaken, dat doet het wel, maar zo fantastisch lekker, kleurrijk en aantrekkelijk als het er op de foto’s uitzag… dat is vaak een moeilijkere opgave.

Na gisteren weet ik echter wat de geheimen zijn achter de prachtig gestylde foto’s in magazines en online! Ik volgde een workshop van foodstyliste Hester Oppedijk van Veenen en foodfotografe Ester Overmars. Bij Instock in Amsterdam deelden zij hun 7 tips voor foodstyling en -fotografie met mij en 7 andere bloggers.

Less is more

Ik ben niet zo’n topkok, maar wel gek van fotografie. Hoe gaaf is het dan als je, door het gebruiken van goede spullen en de juiste technieken, toch een fantastische foodfoto kunt maken?! De gerechten die we gingen fotograferen waren super simpel: een schaaltje yoghurt, een kom soep en een toren van soesjes. Piece of cake om dit op tafel te krijgen, zelfs voor mij. De juiste styling moest er natuurlijk voor zorgen dat zelfs dit simpele gerechtje er watertandend lekker uit kwam te zien. Hester stylde de afgelopen jaren de meest prachtige shoots, dus haar tips waren geweldig! Al snel zag mijn set eruit als een driesterrenrestaurant.

Precies werkje

Ester keek mee door de lens van mijn Canon g7X en gaf tips voor de juiste lichtinval, camerastandpunt en diafragma. En toen: schieten maar! Ester vertelde eerder deze dag al dat ze aan een gemiddelde shoot van 8 uur zo’n 6-10 bruikbare foto’s overhouden. Want het komt echt aan op de details. Goed is niet goed genoeg, een foto moet perfect zijn voor publicatie. En eenmaal bezig snapte ik precies wat ze bedoelde. Een centimeter door je knieën zakken en de foto heeft meteen een heel andere uitstraling.

Het resultaat

Gisteravond thuis scrolde ik op de laptop door de 250 shots. Mijn 3 favoriete foto’s vind je hieronder. Dankzij deze gave workshop ga ik met een goed gevoel de decembermaand in. De sterren van de hemel koken hoeft niet meer. Ik ga vanmiddag de stad in voor een aantal goede accessoires (juiste ondergrond, een mooie plaat voor de achtergrond, een paar fantastische borden, schaaltjes en oud bestek) maak een licht plekje in de vensterbank vrij en heb alles in huis voor fantastische foodfoto’s!

Wil jij ook een workshop foodstyling & foodfotografie volgen? Op de website van Ester lees je meer informatie.

img_2240-2

img_2260-2

img_2303-2